Foto: Jan-Eric Hägerroth/Scanpix
Djur och natur

Illegal jakt på Kungsörn

Förföljelsen av kungsörnar utbredd
1:36 min

Kungsörnar är vanligt förekommande i Västerbottens läns inland. Men förföljelsen av de fridlysta fåglarna är utbredd, det skriver Världsnaturfonden i en rapport som publicerades förra veckan.

Berth-Ove Lindström inventerar rovfåglar i Norrbotten och har länge följt kungsörnen. Han är även en av författarna av rapporten.

– En intressant detalj som vi fick fram när vi tittade på riksmuseets material, som röntgar alla kungsörnar som kommer in, visade att 14 procent utav de örnar som omkommer av annan anledning hade hagel i sig. Det är skrämmande att det var så hög andel, säger han.

Mörkertalet beräknas vara stort eftersom de kungsörnar som dödas illegalt inte kommer in till Naturhistoriska riksmuseet.

I en enkät som världsnaturfonden skickade ut 2010 rapporterades det om fällda boträd, nedrivna bon, förgiftning och användning av saxar.

– Det har att göra med en acceptans. Om man accepterar att det ska finnas örnar i det område man är. Det kan vara att man tror att kungsörnen är en konkurrent när det gäller tjädrarna och hararna. Det kan också vara att tamdjursägare kan känna att kungsörn utgör ett hot, säger Berth-Ove Lindström.

I likhet med all tjuvjakt är det väldigt få som åker fast. Brottsförebyggande rådet har sagt "talar vi om illegal jakt på rovdjur kan det närmast uppfattas som att vi lever i ett laglöst land".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".