Miljontals kontonon bryter mot Facebooks regler. Foto: Peter Öberg, SR.
Umeå

Många falska konton på Facebook

83 miljoner konton bryter mot Facebooks regler, enligt deras egna siffror. Det handlar till exempel om att folk har falska konton i syfte att sprida reklam.

Simon Lindgren sociolog vid Umeå Universitet förklarar varför det kan bli ett problem för företaget:

– Facebook vill sälja annonser och de annonsörer som köper annonser av Facebook de vill ju veta klart och tydligt vilka de når.

Simon Lindgren är professor i sociologi på Umeå Universitet och han menar att sajten kan förlora pengar på de falska användarna. Företaget har som idé att kunna sälja riktad reklam och då kan det bli ett problem om det plötsligt finns en massa falska konton.

Enligt Facebooks egna siffror motsvarar 83 miljoner användare ungefär 9% av de som använder sajten. Bland de som bryter mot reglerna är ungefär hälften folk som har mer än ett konto. En annan del är konton till husdjur eller påhittade personer och några använder sig av falskt namn. Och så finns det ett antal som faktiskt är där för att förstöra eller tjäna pengar på att till exempel sprida reklam.

- Det finns alltid användare som på olika sätt försöker tänja på gränserna för vad man försöker göra i systemet. Sen finns det med säkerhet också alltid användare som har mer elakartade syften, säger Simon Lindgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".