1 av 2
Ringleden invigs 6/10. Foto Sofia Strömgren/SR.
2 av 2
Trafikverkets projektledare Örjan Johansson. Foto Sofia Strömgren/SR.
Umeå

I oktober öppnar ringleden

Ringleden i Umeå invigs i höst
1:36 min

Den sjätte oktober invigs tre fjärdedelar av ringleden runt Umeå. Det är den norra och östra länken som då ska vara klara, men det dröjer innan hela ringleden är färdigbyggd.  

Om knappt två månader ska den norra och östra delen av ringleden runt Umeå invigas, men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. På Västerslätt fick man stärka den sanka marken med pålar och det gjorde vägsträckan 80 miljoner kronor dyrare. Sedan visade prover att Kolbäcksledens asfalt hade så höga halter av glimmer, att den kanske skulle måsta bytas ut, redan innan vägen var klar, men så illa blev det inte och nya prover godkände till slut vägbygget.

Eftersom tidsplanen nu ser ut att hålla, är Örjan Johansson nöjd och tycker att trafikanterna varit tålmodiga.

Men det är fortfarande en lång bit kvar innan hela ringleden är klar. Den västra länken från Röbäcksdalen via Röbäck till Klockarbäcken, påbörjas först nästa år och beräknas vara färdig år 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".