Chris Heister, ordförande i Tillväxtverkets styrelse. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix. Bilden är beskuren.
Ekonomi

Heister, Tillväxtverket: Styrelsen kan inte granska varenda faktura

Chris Heister svarar på kritik mot Tillväxtverket
2:30 min

Nu försvarar Tillväxtverkets styrelseordförande, Västerbottens tidigare landshövding Chris Heister, styrelsens arbete. Det är inte styrelsens uppgift att granska fakturor för att upptäcka extravagant representation, säger hon.

– Och det är klart att styrelsen kan ju inte gå in och granska varenda faktura på myndigheten utan där har man ju Riksrevisionen till sitt förfogande. Riksrevisionen gör ju en granskning av både räkenskaperna och en granskning av verksamheten varje år, säger Chris Heister, ordförande i Tillväxtverkets styrelse.

– Den måste styrelsen luta sig mot. Styrelsen ska ju också vidta åtgärder om det är så att Riksrevisionen för fram synpunkter, men det har man inte gjort utan det har varit rena revisionsberättelser under varje år när det gäller Tillväxtverket.

Men när Dagens nyheter granskade Tillväxtverkets fakturor hittade man lyxmiddagar och nöjesaktiviteter som bokförts som medarbetardagar.

Kritiker tycker att Chris Heister borde ha noterat den utsvävande representationen som styrelseordförande i Tillväxtverket och påminner att när Heister tidigare var finansborgarråd i Stockholm ansåg hon att varje skattekrona måste användas på bästa sätt.

– I en sån här situation får man ju ta det, självklart, och jag har ju den uppfattningen fortfarande att man ska använda skattekronorna på allra bästa sätt och det har man ju uppenbarligen inte gjort i Tillväxtverket.

– Jag har full förståelse för den kritik som riktas mot Tillväxtverket och nu ska ju vi som styrelse se till att inte detta upprepas utan att verksamheten koncentrar sig på den uppgift som Tillväxtverket har och att man följer de interna regler och riktlinjer som Tillväxtverket själv har beslutat om, säger Chris Heister.

Kritiker menar att om verket hållit i slantarna skulle pengar räckt till mer tillväxt till exempel i Västerbottens inland. Chris Heister svarar att under sina fyra år som landshövding i Västerbottens län sett Tillväxtverket göra stora insatser, som företagsstöd och transportstöd, och inom ramen för EU:s strukturfondsprogram vilket för Norr- och Västerbottens län innebär över 2 miljarder kronor 2007-2013.

– Tillväxtverket har ju verkligen varit aktivt och vill bidra till tillväxt och utveckling i hela Sverige, i Västerbotten och framför allt i Västerbottens inland.

Tillväxtverkets representation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".