Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Umeå

Många års vägarbeten återstår i Umeå

Ringleden inte slutet på vägbygget
1:06 min

Umeborna kommer att tvingas lära sig nya vägar till jobbet och till affären. När ringleden E4-E12 står klar om några år ska vägarna innanför ringen byggas om. Trafiken och avgaserna måste bort från den nuvarande E4:an genom stan - som ska bli långsammare och mindre attraktiv att välja. I höst är två tredjedelar av ringleden klar, den nordöstra delen, men vägarbetena fortsätter i sydväst.

– Det är lite krångligt att köra, det kommer ju att fortsätta ett bra tag även om det flyttar sig framöver från olika platser i Umeå, säger Elin Pietrone, infrastrukturstrateg vid Umeå kommun.

Det är alltså först när västra länken är klar år 2016 som vägbygget innan för ringen tar fart ordentligt, men en utredning om hur gatunätet kan förändras inne i staden, kommer senare i höst.

Och för att vi faktiskt ska välja den nya E4:an istället för den gamla genom stan, ska kommunen sänka hastigheterna, minska antalet körfält och införa en kollektivfil enbart för bussar. Helt enkelt göra det mer besvärligt att välja den gamla vägen.

– Och informera trafikanterna om att tar du ringleden så kommer det att ta så här lång tid men åker du genom centrum så kommer det att ta mycket längre tid. Att man vänjer sig vid det. Att det kanske geografiskt är en längre sträcka men att det kommer att gå mycket snabbare, säger infrastrukturstrategen Elin Pietrone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".