Foto: Scanpix.
Västerbotten

Länsbor döms för inblandning i stor narkotikahärva

Domar i narkotikahärva
1:08 min

Sju unga män och en ung kvinna från länet dömdes idag för narkotikabrott i det som har kallats den största narkotikahärvan i Västerbotten. Sammanlagt 15 kilo hasch har fraktats från olika städer i södra Sverige för att säljas vidare här i länet.

Det är sammanlagt 20 personer som får sina domar idag, och det här är andra omgången domar i samma härva.  Åtta av de som döms idag bor alltså i Västerbottens län, de flesta i Umeå. En Umeåbo frikänns av tingsrätten.

För att kartlägga den här omfattande narkotikahandeln har polisen bland annat avlyssnat de inblandades telefoner under en lång tid.

Det är ungefär 15 kilo hasch som köpts i Malmö, Borås, Västerås och Stockholm och sedan fraktats norrut för att säljas vidare. 15 kilo hasch är en stor mängd - det räcker till ungefär 30 000 berusningsdoser.

Bland de åtta länsborna som döms finns både de som haft en nyckelroll i distribution och försäljning och de som köpt och sålt mindre mängder. En 20-årig Umeåbo, som enligt domen varit centralfiguren här, döms till ett år och sex månaders fängelse, medan några får mildare straff som skyddstillsyn med behandlingsplan och dagsböter.

Den som får det strängaste straffet är en 33-årig man bosatt i södra Sverige som döms till tre år och sex månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".