Foto: Tor Johnsson/SvD/Scanpix.
Sverige

Färre rattfyllerister i Västerbottens län

På vägarna i Jämtland är risken störst att möta ett rattfyllo. I flera år har länet haft flest berusade förare.
– Det är någon form av ärvd dumhet, säger Anders Könberg, trafikpolischef i Jämtland, till TT.
I Västerbottens län är det glesare mellan de anmälda rattfylleribrotten.

En morgon häromveckan i Östersund: De första två bilisterna som stoppades körde rattfulla.

– Det är inte särskilt förvånande i glesbygdslänet, det är ju ingen hemlighet att vi har benägenhet att ta bilen även om vi druckit alkohol, säger Anders Könberg.

Glesa bussturer och brist på annan kollektivtrafik kan vara orsaken till att många väljer bilen trots att alkohol rinner i blodet.

– Om man ska på fest i grannbyn går det inte att åka tunnelbana eller buss, då tar tyvärr många beslutet och tänker: "Jag ska ju bara till nästa by", säger Könberg.

De senaste fyra åren har Jämtlands län legat på förstaplats över antalet anmälda rattfylleribrott. 269 berusade förare per 100 000 invånare i Jämtland under 2011 kan jämföras med 128 i Östergötlands län. Jämtlandspolisen arbetar medvetet för att placera sig på strategiska platser och vid tidpunkter då rattfyllerister är i farten. Utanför Systembolaget i veckorna, vid bensinmackar på helgerna.

– Vi ska inte jobba när vi själva vill, utan då verksamheten kräver det, säger Könberg.

Det är en rättvisande bild att statistiken pekar ut Jämtland som länet med flest rattfyllerister, enligt Könberg. Åsikten delas av Bengt Svensson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

– Det finns många som kör fulla där uppe, folk super ganska hejdlöst. Och om man tittar på promillehalten för rattfyllerister som tas så ligger värdena högst där uppe, säger han och poängterar att fler inlandslän antagligen borde ligga i nivå med Jämtland.

– Men det är givetvis också ett bra polisarbete i Jämtland, om det dricks mycket så måste man ha en effektiv polis som hittar dem, säger han.

Bland dem som åker fast när polisen sträcker fram blåsinstrument är medelålders män överrepresenterade.

– Det är i första hand de som chansar, säger Anders Könberg.

Medan rattfyllan är utbredd i Jämtland är drograttfylleri mer ovanligt där. Länet har den tredje lägsta andelen drograttfyllerister jämfört med Sveriges 21 län. Flest drograttfyllerister finns i Örebro län - fler än andelen rattfulla.

– De poliser som tar flest drograttfyllerister har bra utbildning och praktik. Där det finns droger lär man sig beteendet hos drograttfyllerister. Många rapporterar bara om de är helt säkra på symptomen, säger Bengt Svensson.

John Alexander Sahlin/TT

Anmälda rattfyllerister per 100 000 invånare

 1. Jämtlands län 269
 2. Blekinge län 225
 3. Värmlands län 221
 4. Örebro län 213
 5. Kalmar län 204
 6. Stockholms län 203
 7. Västernorrlands län 201
 8. Norrbottens län 196
 9. Västmanlands län 188
 10. Gävleborgs län 187
 11. Gotlands län 182
 12. Hallands län 175
 13. Dalarnas län 175
 14. Uppsala län 166
 15. Västra Götalands län 166
 16. Södermanlands län 163
 17. Skåne län 160
 18. Kronobergs län 160
 19. Jönköpings län 143
 20. Västerbottens län 142
 21.  Östergötlands län 128

(I statistiken ingår även grovt rattfylleri.)

Källa: Brottsförebyggande rådet (TT)

Rattfylleri och medhjälp

 • Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,10 milligram per liter utandningsluft. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.
 • Gränsen för grovt rattfylleri går vid minst 1,0 promille i blodet, eller 0,50 milligram per liter utandningsluft. Straffet för grovt rattfylleri är upp till två års fängelse. Omständigheterna kring körningen och konsekvenserna påverkar också straffet.
 • Det är olagligt att uppmuntra en onykter person att köra bil. Brottet rubriceras medhjälp till rattfylleri. Det gäller också om en person har lånat ut sin bil till någon som är onykter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".