Tomas Mazetti och Hannah Frey från PR-byrån Studio Total, visar hur nallebjörnarna som släpptes över Vitryssland ser ut. Mazetti, som är född och uppväxt i Umeå har nu blivit kallad till förhör hos KGB, men tänker inte åka dit. Foto: Scanpix.
Nallebjörnsaktionen

Tidigare Umeåbon nobbar KGB

Tomas Mazetti struntar i KGB
5:33 min

Tidigare Umeåbon Tomas Mazetti var med i det flygplan som tidigare i sommar släppte 800 nallebjörnar med regimkritiska budskap över Vitryssland. Nu vill vitryska säkerhetstjänsten KGB förhöra Mazetti – men han tänker inte åka dit.
– De verkar inte som någon trevlig organisation, säger han.

Det var i juli som den mycket uppmärksammade aktionen genomfördes. Bakom ”nallebombningen” låg den svenska PR-byrån Studio Total, som bland annat drivs av tidigare Umeåbon Tomas Mazetti.

Vitrysslands president Alexander Lukashenko har anklagat den svenska ambassaden för att ha samarbetat med Studio Total, och aktionen sägs ha bidragit till den pågående diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland.

Mazetti och hans kollegor har nu blivit kallade till förhör av KGB i Vitryssland. Något man inte kommer att delta i.

– De verkar inte vara någon särskilt trevlig organisation. Vi fick ett ganska oartigt mejl. De skrev att om vi inte kom om tio dar skulle vi får straffarbete i två år. Det hade vi ingen lust med, säger han.

Istället har man nu bjudit in president Lukashenko till byråns kontor i Skåne.

Mazetti befinner sig just nu i USA, där han bland annat pratar med amerikanska medier om aktionen.

– Det finns ett stort intresse, säger han.

Vad tänker du om kritiken att den här aktionen bara är ett spektakel som inte hjälper någon?

– Man har försökt i 20 år att göra saker som inte är spektakel, typ stora konferenser och fördömanden från EU, och det har bara blivit värre. Man kan väl testa något annan någon gång.

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se
Pia Diaz Bergner
pia.diazbergner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".