En prostatacanceroperation. Foto: Bruce Powell/Scanpix.
Umeå

Ny studie: Prostatacancer behandlas i onödan

"För många män är risken att dö väldigt liten"
2:16 min

Många av de som har prostatacancer behandlas i onödan. Det visar en studie ledd av forskare från Umeå universitet. Forskarna efterlyser nu bättre metoder för att upptäcka aggressiva högrisk-tumörer.

I dag behandlas många män som skulle kunna leva med sin tumör i många år utan att riskera att dö. Det säger forskningsledare Pär Stattin som är professor i urologi vid Umeå universitet.

– För en stor kategori av män är risken att dö av prostatacancer väldigt liten, säger forskningsledare professor Pär Stattin vid Umeå universitet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män, men många kan överleva utan att behandlas. Det menar forskare vid Umeå universitet som under 15 års tid följt drygt 76 000 svenska män med prostatacancer.

Man har jämfört deras risk för att dö med friska män. Bland de män som har en så kallad lågrisk-tumör är risken för att dö lika liten som för den man som saknar tumör.

Situationen för de som drabbats av en mer aggressiv, så kallad högrisktumör, är däremot annorlunda.

 – De här högrisktumörerna, som fortfarande är lokaliserade till prostata, där har man en risk på 35 procent att dö på 15 år, säger Pär Stattin.

Men trots skillnaden i dödlighet så visar studien att mer än hälften, 52 procent, av männen med lågrisktumör i studien behandlades samtidigt som bara 32 procent av de med en högrisktumör fick behandling.

 – Fokus har hamnat på lågrisktumörer, och det är väl så att vi gradvis insett att den här gruppen med högrisktumörer går att behandla, säger Pär Stattin.

Behandlingen sker genom strålning eller operation. Biverkningarna består av minskad erektionsförmåga, urinläckage och ibland tarmbesvär. För den som har en lågrisktumör räcker övervakning gott, menar Pär Stattin.

 – För många män kommer det här att räcka och man behöver ingen kurativ behandling.

Men för den som får cancer, blir det inte ett traumatiskt besked om man inte får behandling då?

 – Jo, där ligger den pedagogiska utmaningen i att förklara, säger Pär Stattin.

Nu efterlyser forskarna bättre metoder för att kunna hitta och särskilja farliga tumörerna från de som inte är farliga.

 – Vi har fortfarande ganska grova metoder för att särskilja de två grupperna, säger Pär Stattin.

Studien kommer inom kort att publiceras i tidskriften European Urology.

Fakta om prostatacancer:

Tumören börjar växa inuti prostatan, i körtelrören. Är den aggressiv och blir tillräckligt stor kan den växa ut till omgivningen och även sprida sig genom dottertumörer (metastaser), i första hand till lymfkörtlar och skelett.

Tumörer i prostatakörteln växer i många fall långsamt och ofta tar det många år innan man får några symtom. Om tumören är aggressiv kan den växa snabbare. Problemen med att kissa kan då bli mer märkbara, men ofta upptäcker man sjukdomen först när det har bildats dottertumörer

Källa: Vårdguiden.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".