Greger Lindqvist (S). Foto Anna Burén/SR.
Dorotea

Otur och personkemi när ännu en kommunchef får gå

Doroteas kommunchef avskedas
1:23 min

Doroteas kommunchef Bo Edin avskedades igår med omedelbar verkan. Och det är inte första gången en kommunchef i Dorotea lämnar sin post under uppseendeväckande former. Kommunalrådet Greger Lindqvist säger att avskedet är befogat, medan Edins fackförbund protesterar.

Komunalrådet Greger Lindqvist säger att kommunchefen agerat på ett sätt som gör avskedet befogat, mer kan han inte säga i dagsläget.

– Varför vi har avskedat Bo Edin det har ju med saker och ting som har hänt inom kommunen – så mycket kan jag säga. Sedan så har vi kommit överens om att vi går inte ut med något mer förrän vi har informerat övriga partier och pratat med dem.

Bakgrunden är ett brev som Bo Edin skrev i juni där han kritiserade den politiska oppositionen för att ha saboterat hans arbete genom påhopp och förtal.

I brevet sa upp sig och begärde lön under uppsägningstiden. Men det gick inte kommunen med på och det blir avsked istället. Det innebär att Bo Edin fick sin sista lön från kommunen igår.

Bo Edin själv vill inte kommentera situationen i dagsläget.

Men Handelsanställdas förbund, som företräder honom, säger att de inte godkänner uppsägningen och överväger att driva ärendet i centrala förhandlingar.

Och det är inte första gången en kommunchef i Dorotea lämnar sin post under uppseendeväckande former.

Den tidigare kommunchefen sa upp sig efter vad han själv beskrev som en förtalkampanj.

Greger Lindqvist tror att det båda fallen handlar om otur med rekryteringarna och dålig personkemi.

– Det är väl så här att det är personkemi... Ibland passar det inte ihop med personer i opposition. Det kan vara en duktig person som kan mycket men just på det ställe han hamnar så blir det fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".