Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malå

Bättre renskog dyr för skogsbruk

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 04.48
Stor skillnad mellan näringar
1:31 min
Renskötseln skulle slippa stödutfordring med annan skogsskötsel. Foto: Catarina Friskman/SR.

Det skulle bli dyrt att anpassa skogsbruket så att renarna slipper stödutfordring. Det visar en vetenskaplig studie från SLU i Umeå. Torgny Lind har räknat fram hur Malå samebys område skulle påverkas om det storskaliga skogsbruket bedrevs som rennäringen vill.

– Det är ju en stor skillnad i omfattning. Man kan säga att en sameby ligger kanske på en 12 årsanställda och när vi räknar på skogsnäringen från skog till sågtimmer och massaindustri kanske man ligger på 1000 anställda, säger Torgny Lind, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Skogsnäringen är verkligen en ekonomisk jätte som rennäringen lever i skuggan av. Gamla skogar huggs ned och ersätts av täta ungskogar där lavarna växer dåligt. Följden blir kostsam stödutfordring för att renarna inte ska svälta på vintern.

För ett par år sedan tog Svenska Samers Riksförbund fram en skogsbrukspolicy för att visa hur de skulle vilja ha det istället. Det borde gallras fram glesare skogar tycker samebyarna, för laven trivs om skogen inte är för tät.

Nu har SLU räknat på hur ett sådant skogsbruk skulle påverka de båda näringarna inom Malå sameby. Kostnaderna för stödutfordring skulle minska om de fanns mer lav och kanske kan skogen även föda fler renar på sikt.

För skogsnäringen kommer det däremot att kosta hundratals miljoner. Men syftet med studien är inte att förringa renskötseln, säger Torgny Lind.

– Man kan diskutera olika effekter och ha som ett diskussionsunderlag men syftet var inte att visa på den här stora skillnaden i omfattning för det visste man ju redan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".