DOROTEA

Kommunalrådet anklagar kommunchefen för fusk

Kommunchef avskedas på grund av fusk
1:36 min

Kommunalrådet i Dorotea anklagar nu den uppsagde kommunchefen Bo Edin för att ha överskridit sina befogenheter och nyttjat sin ställning på felaktigt sätt. Han anklagar Bo Edin för att ha fuskat med sin frus arbetstider.

Det är därför som han nu sagts upp, säger kommunalrådet Greger Lindqvist till Västerbottensnytt.

Bo Edins fru var tidigare rektor i Dorotea och Greger Lindqvist säger till Västerbottensnytt att Bo Edin beordrat personal i kommunen att stämpla in felaktiga arbetstider för rektorn när hon uteblivit från sitt arbete.

Men ord står mot ord, Bo Edin säger till P4 Västerbotten att anklagelserna om fusk är helt felaktiga och helt tagna ur luften.

– Det är tråkigt när människor hittar på sådant här, vi hade gärna skilts som vänner, säger Bo Edin.

Historien kring kommunchefen har blivit allt mer infekterad. I juni sa han upp sig och gick samtidigt ut med skarp kritik kring det politiska klimatet i kommunen. Han begärde då lön under uppsägningstiden.

Men det gick inte kommunen med på och det blev alltså sparken istället, något som innebär att Bo Edin inte får någon mer lön från Dorotea Kommun.

Men Handelsanställdas förbund, som företräder honom, säger att dom inte godkänner uppsägningen och överväger att driva ärendet i centrala förhandlingar.

Och det är inte första gången en kommunchef i Dorotea lämnar sin post under uppseendeväckande former.

Paul Kowalski som var kommunchef innan Bo Edin sa upp sig efter vad han själv beskrev som en förtalkampanj.

P4 Västerbotten har sökt kommunalrådet Greger Lindqvist angående fuskanklagelserna men ännu inte fått svar.

news.vbtn@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".