1 av 2
Inte mer än 2-3 gånger om år bör unga kvinnor äta fisk som surströmming, påpekar Livsmedelsverket. Foto: Nina Varumo/Scanpix.
2 av 2
Livsmedelsverkets annons om surströmmingen. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
Livsmedel & Hälsa

Livsmedelsverket varnar för surströmmingen

Annonskampanj manar måtta med surströmmingen
1:41 min

I annonskampanjer går nu Livsmedelsverket ut och varnar för fisk som innehåller miljögifter, som den norrländska surströmmningen och fisk från Vänern och Vättern. Surströmmingsakademiens ordförande Ruben Madsen tycker det är bra med information, men vill inte att kunderna skräms.

– Vi vill att konsumenterna ska veta vad de gör, säger Christina Lindahl på Livsmedelsverket. Den som gillar surströmming ska naturligtvis äta det. Men om man tillhör nån av de här riskgrupperna och har ätit några gånger nu under perioden då har man ätit den kvoten som man ska äta av de här fiskarna under året.

Livsmedelsverket har fått 2 miljoner kronor av regeringen att informera extra om fisk fångad i Vänern, Vättern och längs Norrlandskusten. I surströmmingens premiärvecka kan man därför i fredagens tidningar läsa:

"För dig som älskar surströmming - all strömming är inte nyttig".

– Orsaken till att vi går ut just nu med surströmmingen är att vi vet att intresset för de här frågorna är större nu och vi vill nå så många som möjligt med den här informationen, säger Christina Lindahl.

Målet är främst att nå unga kvinnor och andra riskgrupper med informationen att de inte ska äta denna fisk mer är 2 till 3 gånger per år.

Samtidigt föreslår EU-kommissionen att fisket av strömming ska minskas med sju procent i Bottenviken 2013.

Dioxiner och PCB är miljögifter som, vid höga halter, kan påverka immunförsvaret, centrala nervsystemet och misstänks öka risken för att få cancer.

Ruben Madsen på Ulvön är ordförande i Surströmmningsakademien, som arbetar för att bibehålla surströmmningskulturen och främja dess utveckling. Och han menar att information är bra, men man ska inte skrämmas för enligt honom är fisken inte farlig.

– Nej! Det är ingen risk - men - man kan inte tänka så när man skapar regelverk för du måste förutsätta att nån äter dagligen det här. Det finns ju högkonsumenter av strömming och så vidare och då måste reglerna vara gjorda så att även de är så att säga skyddade. Men jag vet i Finland där uppfattar man det på ett helt annat sätt, där uppmanar man folk att äta mer strömming på grund av att det är så nyttigt, säger Ruben Madsen, ordförande i Surströmmningsakademien.

Ruben Madsen påpekar att dioxiner är inte ett gift utan en grupp på ett par hundra olika kemiska föreningar som inte alla är lika farliga.

– När det gäller såna här fiskar, som strömming till exempel och även vildfångad lax och öring från Östersjön och Botniska viken och även från Vänern och röding från Vättern, vi har särskilda råd om det det, och det finns beslut att vi ska informera särskilt om det och det är ju så att de innehåller mer miljögifter och man ska inte äta dem så mycket. Vi tänker på konsumenten, att konsumenten ska veta vad konsumenten gör, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.

EU-kommissionen föreslår inte bara en minskning av strömmingsfisket utan även av laxfisket. När det gäller laxfiske i Östersjön, så föreslår kommissionen att fisket ska minskas med elva procent, även 2013. Det är enligt kommissionen i linje med de vetenskapliga råd som getts för att hålla laxbeståndet på en uthållig nivå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".