Liza Linge är ordförande för RSFL Umeå. Foto: Mikaela Pallin/SR.
Västerbottens län

Länets förskolor och primärvård saknar HBT-certifiering

Ingen HBT-certifiering i förskola och primärvård
1:07 min

Inte en enda av länets hälsocentraler eller förskolor är HBT-certifierad. Certifieringen ska visa att verksamheten arbetar aktivt med bemötandet av homo- bi- och transpersoner. Men behovet finns även i Västerbotten menar Liza Linge, ordförande i RFSL Umeå.

– Det kan bli väldigt väldigt tokigt. Det är många som kommer med väldigt plumpa kommentarer utan att veta vad det är de säger. Därför är det viktigt att medvetandegöra det, säger Liza Linge, ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Umeå.

Flera gånger har hon själv fått plumpa kommentarer och frågor om sitt privatliv när hon besökt offentliga verksamheter.

Tanken är att sånt inte ska hända i en HBT-certifierad verksamhet. Där har personalen utbildats av RFSL. Syftet är att alla, oavsett sexuell läggning och könsidentitet, ska bli bemötta med respekt och kompetens.

I andra delar av Sverige är certifierade förskolor och vårdcentraler vanligare. Men i Västerbotten har intresset varit svalt.

Liza Linge tror att det beror på att västerbottningarna har en självbild av att redan vara väldigt medvetna.

– Många stoltserar med att vi har varit den gayvänligaste staden och det var en hel del år sedan. Vi behöver HBT-certifiering. Tittar man på andra verksamheter i Sverige så är det på uppgång och en ganska självklar del i en utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".