1 av 2
Skellefteå camping. Foto: Tommy Karlsson Ravström/SR.
2 av 2
Daniel Ådin (S) ordförande i fritidsnämnden Skellefteå. Foto Magnus Bergner/SR.
Skellefteå

Högeralliansen vill privatisera kommunens campingar

" Privatisera campinganläggningarna"
1:36 min

Låt privata entreprenörer driva de kommunala campinganläggningarna i Skellefteå och Byske. Det skriver Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i en gemensam motion till kommunfullmäktige.

– Vi tror att privata entreprenörer har större möjlighet att utveckla campinganläggningarna i Skellefteå och Byske genom att knyta till sig andra verksamheter som inte en kommun kan bedriva säger Andreas Löwenhöök som är moderaternas gruppledare. Sedan finns den andra biten och det är en konkurrensfråga. Det finns ju andra campingar runt om i kommunen som inte bedrivs i kommunal regi som lyfter fram att kommunen i vissa fall konkurrerar på ett osunt sätt med dom säger Andreas Löwenhöök.

Skellefteå camping är idag en 4-stjärnig anläggning och Byske camping är den enda 5 -stjärniga campinganläggningen norr om Örebro.

Båda anläggningar har mycket hög beläggning under sommarmånaderna, och det överskott som anläggningarna genererar används till investeringar och underhåll.

Men det pågår ett arbete som ska förbättra företagsklimatet i Skellefteå och det finns kritik mot att kommunen i vissa fall konkurrerar med privata aktörer.

– Det är på många sätt en ideologisk fråga säger Daniel Ådin som är socialdemokrat och ordförande i Fritidsnämnden. Jag ser det som en praktisk fråga och då spelar ingen roll vem som driver det bara det görs på ett bra sätt, säger Daniel Ådin.

– Idag återinvesterar vi mellan 3 och 4 miljoner i anläggningarna varje år och om privata ska driva anläggningarna så ska dom ju ha en vinst på det där och det kommer ju att innebära att på sikt så försvagas dom här anläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".