Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd i Umeå och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, menar att det nedläggningshotade museet på Norrbyskär är en viktig del av kulturhuvudstadsåret. Foto: Sveriges Radio/Arkiv.
Hotat museum

”Norrbyskär är en viktig del av kulturhuvudstadsåret”

"Viktigt att museet får fortleva"
3:06 min

Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark vill att kommunen ska prata med KFUM om möjligheterna att rädda det nedläggningshotade museet på Norrbyskär.

– När sånt här uppstår måste alla goda krafter hjälpas åt så att det inte händer, säger hon.

Läs mer:

Museet har gått back ekonomiskt i flera år i rad och klarat sig tack vare olika ekonomiska bidrag men nu verkar det som om hjälpen kommer att utebli. KFUM, som hjälpt museet ekonomiskt de senaste åren, funderar på att prioritera annan verksamhet.

Enligt Marie-Louise Rönnmark, som även är ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, har Umeå kommun inte haft några årliga bidrag till museet, men man har varit med och stöttat uppbyggnaden av bland annat Lilla Norrbyskär.

Nu vill hon att kommunen ska ta kontakt med KFUM för att diskutera en lösning för museet.

– Det är viktigt att museet får fortleva. Vi får pratas vid om vad man kan göra tillsammans, säger hon.

Är Norrbyskär en viktig del av kulturhuvudstadsåret?

– Norrbyskär är otroligt intressant för turister och Umeåbor. Det är något att vara stolt över. Det är en viktig del, precis som mycket annat är, säger hon.

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".