Anna Öbrandt blev positivt överraskad av att idrotten är stor i Lycksele. Foto: Örjan Holmberg.
Lycksele

Sporten skapar tillväxt

Idrottsarrangemangen ökar och ger tillväxt
1:32 min

Idrott kan ge både pengar och arbetstillfällen till en liten kommun, det visar en studie. I Lycksele har idrottsarrangemangen blivit fler, och enligt studien från förra året omsätter sportsektorn i Lycksele 80 miljoner och ger 130 årsarbeten.

– En stor del i framgången ligger i ökat samarbete mellan föreningar, menar Anna Öbrandt som jobbar med föreningssamarbete inom organisationen Lids.

– Som alla vet så är det väldigt svårt att få ideellt arbete att fungera som det ska. Det är många föreningar som nu har fått samverkan så att de kan låna funktionärer mellan varandra och vi samarbetar i olika störra evenemang, säger Anna Öbrandt.

Det senaste exemplet är hockeyturneringen som var i helgen där alla TV-pucklagen möttes, berättar Anna Öbrandt. Ungdoms-SM på skidor var ett annat exempel på arrangemang som har påverkat besöksnäringen i Lycksele på senare tid.

En studie från förra året som tar upp allt inom sport och fritid visar att Lycksele kommun får tillbaka 16 miljoner kronor per år i skatteintäkter. Lika mycket för även staten, främst genom moms från företag inom sport och fritid.

Utredaren Björn Anders Larsson, forskare på Idrottsekonomiskt centrum i Lund, tror så mycket på idrottsturismens växtförmåga att han föreslår att kommunen ska jobba för att fördubbla sportsektorn till 300 årsarbeten. Anna Öbrandt tycker att studien av sportsektorn i Lycksele gett högre status åt idrotten.

– Det är ganska fascinerande hur stor idrotten är i Lycksele, säger Anna Öbrandt och tillägger att det är roligt att läsa att idrotten kan göra så mycket i en liten kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".