1 av 4
Anita Henriksson, Jeanette Karlsson, Mayura Palun och Inga-Britt Svensson ser fram emot att ta emot fler äldre på Öregården. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 4
En stor lättnad för alla i Örträsk att Öregården fick vara kvar, säger undersköterskan Inga-Britt Svensson på Öregården. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 4
Att vila på kökssoffan på Öregården är uppskattat av de äldre. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 4
Ingrid Näslund i Örträsk besöker sin syster på äldreboendet mer eller mindre varje dag.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Örträsk

Framtidstro i Örträsk och Öregården

Framtidstro på Öregården i Örträsk
2:10 min

För ett år sedan fanns hotet att äldreboendet Öregården skulle läggas ner och ortens mötesplats restaurang Pärlan stängas.  Det är hot som numera är historia i Örträsk.

Istället för nedläggning planerar nu undersköterskan Inga-Britt Svensson och hennes kollegor att ta emot fler boenden och hon vill inte ha tillbaka ovissheten:

Att behöva lämna äldre med sin oro ska snart vara historia, då boendet kommer att få fler platser. Framtidstro det är något som Inga-Britt Svensson säger att de flesta i Örträsk känner idag. De anställda på Öregården förbereder sig som bäst på att öppna ytterligare fyra rum på övervåningen. Idag bor sex äldre i de rum som finns på Öregården som öppnades 1952.

Att politikerna i Lycksele kommun ändrade sig och idag samarbetar med Bjurholm för att rädda Öregården och servicen på orten, har gett ett lugn som tidigare saknats.

77-åriga Ingrid Näslund i Örträsk som länge oroade sig för att hennes 87-åriga syster skulle flyttas från äldreboendet in till Lycksele flera mil bort, behöver inte längre oroa sig:

– Nu är jag så lugn med det här så, säger Ingrid och skrattar gott.

När brandsäkerheten på övervåningen inom kort är ordnad, så kommer det att finnas tio rum i varierande storlek på Öregården. Inga-Britt Svennson är en av femton anställda på boendet. Just nu planerar man schemaläggning för ett Öregården där det bor någon i alla rum.

För att få fler att flytta till Örträsk och bevara och utveckla servicen på orten, vill Lycksele kommun lätta på strandskyddet och igår kväll hölls ett samrådsmöte om den nya översiktsplanen för Örträsk.

inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".