Samebyar i Stockholm: Tor-Erik Huuva, Laevas, Tomas Sevä, Muonio, Anders Ruuth, Östra Kikkejaur, Per-Gustav Idivuoma, Lainiovuoma. Foto: Jörgen Heikki/SR Sámi Radio.
Sverige

Ny rennäringsmyndighet långt borta

"Vi har haft ögonen på frågan"
2:11 min

Regeringen vill inte ge några besked om en ny rennäringsmyndighet. Det blev resultatet av samebyarnas och SSR:s uppvaktning av Eskil Erlandsson på tisdagen.

I går, tisdag, lämnade landets samebyar tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund (SSR) över kravet till regeringen om att inrätta en ny rennäringsmyndighet.

Samebyarna har mist förtroendet för Sametinget som ansvarig för rennäringsfrågor, menar SSR.

 – Vi kräver att det ska vara rättsäkert och transparant. Långa handläggningstider, instabilt och oförutsägbart, är SSR:s ordförande Jörgen Jonssons betyg på Sametinget som myndighet.

Sametinget är både en myndighet och ett folkvalt organ - och det medför problem för rennäringen, SSR, som företräder landets samebyar och föreningar.

SSR menar att myndigheten Sametingets uppgifter har blivit politiserade, exempelvis kring frågor om medlemsskap i samebyar och SSR talar om rent ministerstyre i vissa frågor.

Dessutom anser SSR bland annat att Sametingets hantering av rovdjursersättningar sker godtyckligt och att de har oacceptabelt långa handläggningstider i andra frågor.

I stället vill SSR att regeringen snabbt tar tag i frågan och inrättar en helt ny rennäringsmyndighet dit alla rennäringsrelaterade frågor samlas.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger sig vara medveten om att Sametinget haft problem med hög personalomsättning, vilket kan förklara att handläggningen av rovdjursersättningar inte fungerar exempelvis.

Men Erlandsson vill inte kritisera Sametinget.

 – Jag delar ingen kritik utan konstarerar bara att vi haft ögonen på den organisation som är idag. Vi vill ju att saker och ting ska fungera så bra som möjligt, säger Erlandsson.

På vilket sätt har ni haft ögonen på det här tidigare?

– Vi har ju sett att det har varit ganska frekvent byte av personal till exempel, vi har sett att vissa saker inte har hanterats på det sätt som det ska hanteras när det är en myndighetsfunktion i en organisation som i det här fallet.

Är det aktuellt att inrätta en ny rennäringsmyndighet?
 -
- Nu har vi fått in en framställan och den måste vi titta på, säger Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".