Maud Olofsson är en av flera tunga länsprofiler som skrivit en debattartikel där regeringen uppmanas bidra med mer pengar till Umeås kulturhuvudstadsår. Ett år som kan främja hela Norrland, menar hon. Foto/Arkiv: Niklas Jälén/Sveriges Radio.
Kulturhuvudstadsåret

Maud: ”2014 är bra för hela norra Sverige”

Maud Olofsson om kulturhuvudstadsåret
5:53 min

Umeås kulturhuvudstadsår 2014 är inte bara bra för Umeå – utan något som också kan främja glesbygden i Norrland. Det menar Maud Olofsson, som vill att regeringen ska skjuta till mer pengar till kulturhuvudstadsåret.

Det är nu 16 månader kvar till startskottet för Umeås kulturhuvudstadsår. Umeå kommun har avsatt 100 miljoner kronor för projektet, EU har skjutit till 45 miljoner kronor, men ännu är finansieringen inte i hamn.

Maud Olofsson, Krister Olsson och Volvochefen Mona Edström Frohm skriver på onsdagen på Svenska Dagbladets debattsida att Umeå kommun behöver mer pengar från regeringen för att bekosta kulturhuvudstadsåret 2014.

– Ju snabbare man kan komma fram med finansieringen, desto bättre, säger Olofsson.

Hon menar att året kan främja glesbygden i hela Norrland.

– Om man ska locka till sig unga och kvinnor till många av våra glesbygdskommuner måste man ha ett annat tankesätt. Då är kulturen väldigt, väldigt viktig, säger hon.

Olofsson säger att kulturhuvudstadsåret kan användas på två sätt för småkommuner i Norrland:

– Dels som inspiration: Hur ska man göra samhället mer attraktivt? Året kan också vara ett sätt att exponera sig. Det är ett jättebra sätt att visa upp sig, att i ”Top of europé” här händer det massa saker och där vill människor bo och leva.

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".