-- Det kliar men det är inget farligt och det är ganska vanligt att nån på skolan får det, säger Moa Boman om hårlössen. Foto Ulla Öhman
Sverige

Stanna hemma eller inte vid hårlöss?

Moa Boman: ”Det är mest jobbigt att det kliar”
1:30 min

Skolstartstider betyder också högsäsong för huvudlössen. Många skolor rekommenderar att barnen hålls hemma tills man hunnit behandla eller kamma ordentligt men experterna på Smittskyddsinstitutet tycker att barnen ska skickas till skolan ändå.

I Härnösand rekommenderar skolsköterskorna att man ska hålla sitt barn hemma tills man hunnit behandla lössen.

Det kan vara svårt att hinna få tag i medel från apoteket samma dag och det känns nog bäst för både föräldrar och barn att stanna hemma tills det är gjort, säger Cajsa Wikman Alarcon som är skolsjuksköterska i Härnösand. Men hon känner till att både smittskyddsinstitutet och läkemedelsverket numera inte tytkcer att det är nödvändigt att hålla lusdrabbade barn hemma från skolan.

– Huvudlöss är inget traumatiskt och det ska inte vara socialt nedvärderande för barnen, säger Johan Lindh på smittskyddsinstituet till TT.

– Det är ju mest jobbigt att det kliar, säger nioåriga Moa Boman som vet hur det är att ha löss.

Är det något man kan bli retad för om man går till skolan och har löss?

– Nej, det är det inte, säger Moa Boman.

Alla förstår att man kan få det?

– Ja, det är ganska vanligt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".