Bättre kontroll och samordning om bara kommunen sköter hemsjukvården, säger Ewa Klingefors-Hedlund. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Umeå

Umeå behåller hemsjukvården i egen regi

"Vi har valt att göra så i Umeå"
1:36 min

När Umeå kommun om ett år tar över hemsjukvården från landstinget så blir det helt i kommunal regi. Kommunen skulle kunna öppna upp för privata vårdgivare, men väljer att inte göra det.

Ewa Klingefors-Hedlund socialdirektör i Umeå säger att det är för att man vill hålla ihop verksamheten som man inte vill låta andra än kommunen bedriva hemsjukvård.

– Ja, vi har valt att göra så i Umeå, åtminstone inledningsvis under de första åren, när vi ska få det här att bli en välfungerande organisation med god kvalitet. Att vi håller ihop det här, så kommunen kommer att vara den enda utföraren av hemsjukvård, så vi lägger inte ut det här uppdraget på andra, säger Ewa Klingefors-Hedlund.

När väl kommunen om ett år, 1 september 2013 helt och fullt tar över ansvaret från landstinget, så är det kommunens egen verksamhet som ska ansvara för hemsjukvården.

Men Umeå kommun skulle som man bland annat gjort i Västerås, låta privata vårdbolag eller mindre hemtjänstföretag ta ansvar för hemsjukvården.

Men så tänker man alltså inte göra i Umeå, säger Ewa Klingefors-Hedlund:

– Det ena skälet är att vi bedömt att det skulle slå undan möjligheten för de mindre företagen att bedriva hemtjänst och hemsjukvård, om vi lägger ihop det och säger att ska ni bedriva hemtjänst så ska ni även bedriva hemsjukvård. Det andra är att vi vill ha en väl fungerande organisation från dag ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".