Klara Kriström, Kevin Fredriksson, Agnes Linderholm, Anton Eliasson, Filip Sund och Nils Holmlund har nyss börjat nian på Bräntbergsskolan. De tycker att de nya reglerna är onödigt stränga. Foto Mikaela Pallin/SR.
Umeå

Skärpt närvarokontroll i skolorna

" Vi har i princip nolltolerans"
1:42 min

Varje gång ditt barn kommer sent till skolan kommer du som föräldrar meddelas av skolan. Även om det bara handlar om 2 minuter. Det är dom nya tagen på Umeås högstadieskolor.

– Om lektionen börjar klockan åtta så förväntar vi oss att eleven är där klockan åtta. Så vi har i princip nolltolerans, säger Gunilla Wallmark, rektor på Bräntbergsskolan.

Från och med nu tar alltså Umeås högstadieskolor kraftag mot den ogiltiga frånvaron.

Även om det bara handlar om två minuter så kommer det att registreras och varje eftermiddag kontaktas föräldrarna av skolan. På Bräntbrgsskolan i Umeå har de valt att 16:30 varje dag skicka ett automatiskt mail till föräldrarna.

Agnes Linderholm, Klara Kriström och Kevin Fredriksson har just börjat nian på Bräntbergsskolan. De tycker att reglerna är överdrivet stränga.

– Det blir som att föräldrarna övervakar ens liv. Om det inte är ett problem tycker inte jag att föräldrarna behöver veta det, om det bara händer en gång, säger Agnes Linderholm.

– Jag tror i alla fall inte att mina föräldrar kommer bli så himla besvikna om jag kommer kommer 2 eller 3 minuter försent till NOn, säger Kevin Fredriksson.

Umeås högstadieföräldrar har sen tidigare haft tillgång till sina barns uppgifter i Skola24, som systemet där frånvaron registreras heter - det nya är att föräldrarna numera meddelas via e-post.

Den här terminen är den första där ogiltig frånvaro kommer synas på betyget.

Syftet med dom nya reglerna är att förbättra kontakten mellan hem och skola. Och även om varje minuts frånvaro registreras så är det den återkommande frånvaron dom vill åt, berättar rektorn Gunilla Wallmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".