Landstingsrådet Peter Olofsson utesluter inte skattehöjningar om beslutet går igenom. Foto: Anna Burén/SR.
VÄSTERBOTTENS LÄN

Dråpslag hotar landstingets ekonomi

Landstingsrådet Peter Olofsson
1:44 min

Västerbottens läns landsting är en av de stora förlorarna i det förslag till nytt skatteutjämningssystem som nu ligger på regeringens bord. Ett redan hårt pressat landsting förlorar 320 miljoner kronor om året om förslaget blir till verklighet.

Landstingsrådet och Socialdemokraten Peter Olofsson har prövats hårt under året som gått men ser ut att ha ännu större utmaningar framför sig.

– Det klart att det är inte roligt. Det faller ju inte till plus för Västerbotten, så det är inte kul, säger Peter Olofsson.

Kanske något av en underdrift från Peter Olofsson. Att vänta på besked på om Västerbottens läns landsting verkligen kommer att förlora 320 miljoner i bidrag är som tortyr sa han tidigare i telefon.

För 320 miljoner kronor är mer än dubbelt så mycket som dom 150 miljoner landstinget sparar i år. Förutom indragningarna av akutvården i inlandet har man också lagt ner var tionde vårdplats på länets sjukhus.

– Det klart att det skulle vara väldigt, väldigt tufft, säger Peter Olofsson.

Som det är nu beräknas utjämningsbidraget delvis på hur många patienter som registreras som vårdtunga. Och här har Västerbottens läns landsting legat i topp i landet. Här registreras sju procent av patienterna som vårdtunga och i riket är den siffran sex procent.

I det nya förslaget vill utredarna istället att bidraget ska beräknas på hur befolkningen ser ut demografiskt och det innebär alltså stora förluster för Västerbotten.

Men att spara 320 miljoner kronor till går inte, säger Peter Olofsson.

– Att göra ett till paket som är mer än det dubbla, det tror jag tyvärr inte är rimligt. Utan då får vi också titta på hur vi kan öka inkomsterna och för vår del är det då skatteintäkterna, om det nu inte är så att staten vill satsa mer på sjukvården.

Så i sådana fall blir det skattehöjningar?

– Ja, jag utesluter absolut inte det. Det har jag sagt tidigare och det står jag för. Därför har det också varit viktigt i det arbete vi har gjort nu att inte jobba med skattehöjningar under den perioden för vi vet att det här kommer, vi vet att det här hänger över oss, säger Peter Olofsson.

Regeringen väntas komma med sin proposition om det nya skatteutjämningsystemet i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".