Denna bild är från en annan arkeologisk utgrävning i länet där en samisk härd grävts ut. Foto: Örjan Holmberg/SR
Arkeologi

Hoppas på fynd från järnåldern

Människor i Umeåtrakten för 3 000 år sedan
1:22 min

Den hittills största arkeologiska undersökningen inom Umeå tätort har inletts. Det är området där Västra länken ska byggas och utgrävningarna väntas ge många nya rön om Umeås tidiga historia. Idag visas utgrävningarna för allmänheten eftersom det är arkeologins dag.

I början av bronsåldern låg landet som dagens Umeå står på på havsbotten. Men redan när landhöjningen lyft upp en ö där stormarknaden K-Rauta ligger idag kom det dit folk.

Det har alltså funnits människor i Umeå i mer än 3000 år.

Susanne Sundström, arkeolog på Västerbottens museum, hoppas att utgrävningarna av Västra länken ska ge mycket mer ny kunskap om de första Umeborna.

– Väldigt roligt skulle det vara om vi hittade spår efter bostäder, det är vi inte bortskämda med, säger hon.

Av tidigare fynd vet man att folk var bönder, hade boskap och odlade korn mycket tidigt även i Norrland. Men särskillt från järnåldern, från ca 500 f. Kr. till år 1000 finns det lite boplatsfynd i Umeå eftersom de troligen rörts om rejält i odlingslandskapet. Nu ska man gräva vidare i september och sedan fortsätta även nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".