Föreståndaren Paula Norberg säger att hon har förståelse för att det finns oro bland byborna, men att behandlingshemmet har haft informationsmöten med byborna. Foto: Magnus Bergner/SR.
Norsjö

Behandlingshem ifrågasatt av byinvånare

Behandlingshem för missbrukare öppnas i Kvarnåsen
1:45 min

Nästa vecka öppnar det privata behandlingshemmet Solbacken för missbrukare i byn Kvarnåsen utanför Norsjö. Men hemmet har inte enbart mottagits med öppna armar bland byinvånarna.

Behandlingshemmet heter Solbacken och har 12 platser för män mellan 18 och 65 år. Det är företaget Libo Care som driver Solbacken och ägare är Marcus Boman och Thomas Linder, båda läkare inom psykiatrin.

Totalt kommer åtta personer med erfarenheter och utbildning inom missbruksvård att arbeta på behandlingshemmet. I dagsläget har företaget teckant avtal med 27 kommuner och ett landsting.

Men bland de cirka 100 invånarna i Kvarnåsen finns en del som är oroliga över hur den här verksamheten ska påverka byn.

– Jag bor här i närheten och vi har fyra barn. Vi har varit lite skeptiska om dom skulle springa runt byn eller hur det skulle fungera för vi fick så dålig information från början säger Jonny Thornberg som också sitter med i Kvarnåsens byaförening.

– En del människor är ju väldigt för det här och ser bara fördelar, och vi har ju gått ut och sagt vad vi tycker. Och så finns det nog dom som inte sagt någonting så det har som blivit två läger, säger Jonny Thornberg.

Föreståndaren Paula Norberg säger att hon har förståelse för att det finns oro bland byborna, men att behandlingshemmet har haft informationsmöten med byborna .

Dessutom hoppas hon att fredagens träff och öppet hus för politiker och bybor har gett svar på de frågor som finns om verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".