Övningsområdet Nordic Air Meet, Bild: Försvarsmakten
Västerbotten/Norrbotten

Flygvapnet övar i Norrland

Sex länder deltar i Nordic Air Meet
6:32 min

Idag inleds en stor militär flygövning över Västerbotten och Norrbotten. Stridsflyg från sex olika länder flyger över ett område mellan Lycksele i söder och Kiruna i norr.

Nordic Air Meet som övningen heter, genomförs för fjärde gången och börjar idag pågår till den 6 september.

I år deltar 65 stridsflyg från sex olika länder och därtill tankerflygplan och ledningsflygplan. Som mest planeras 54 stridsflyg vara i luften samtidigt.

Detta är en Sverigeledd övning till skillnad från exempelvis Loyal Arrow 2010, som var Natoledd. Vid den övningen protesterade nätverket Ofog på flera platser i länet och även vid denna övning planerar de aktiviteter.

– Vi tar med det i beräkningen, men vi fokuserar på att bedriva flygverksamheten på ett säkert sätt och att övningsdeltagarna ska få ut maximalt av övningen, säger Louise Levin informatör vid F 21.

Övningen kommer att genomföras från fyra olika baser; F 21 i Luleå, Vidsel utanför Älvsbyn samt Rovaniemi och Halli i Finland. Två flygpass om dagen, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen är planerat att genomföras över övningsområdet som flottiljen förfogar över, från Lycksele i söder till Kiruna i norr.

Enligt flygvapnet är meningen med övningen att piloter från olika nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor.

Reporter Johan Winblad P4 Norrbotten
news.vbtn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".