Kostnaden för hemsjukvård en senare fråga för kommunen att fatta beslut om, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S). Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Hemsjukvården länet

Oklart vad hemsjukvård ska kosta

Oklart vad hemsjukvård ska kosta
1:53 min

När länets kommuner om ett år tar över hemsjukvården från landstinget så är det oklart om och vad det kan komma att kosta brukaren. Avgiften är en av flera frågor som kommunerna måste ta ställning till.

Det är kommunpolitikerna som ska fatta beslut om det och Ewa Klingefors-Hedlund socialdirektör i Umeå, tycker att avgiften borde vara lika över hela länet.

– Det är en av de frågor vi behöver resonera kring. Vad finns det för fördelar om det är lika men i slutändan är det ändå varje kommun som avgör om man vill eller inte vill ta ut en avgift.

Det borde vara lika för alla oavsett var man bor i länet det tycker Ewa Klingefors- Hedlund och så är det idag när landstinget har ansvar för hemsjukvården. Avgiften för landstingets hemsjukvård ingår också i högkostnadsskyddet, vilket innebär att det inte kostar något när man nått taket för högkostnadsskyddet.

Men högkostnadsskyddet gäller inte för hälso- och sjukvård inom kommunen och avgiften är en fråga som kommuner som Vilhelmina måste diskutera, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S):

– Den frågan har vi inte tittat på än. Om vi ska ta betalt och vilken nivå. Men i det läge vi är i nu så är det att ta ställning till själva reformen och sedan får vi titta på detaljerna, säger Åke Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".