Ulf Segerberg Chefsläkare och Ulf Olofsson Verksamhetsområderschef håller presskonferens med anledning av it-haveriet, Foto: Molli Rosenström/SR.
VÄSTERBOTTEN

Haveri inom landstingets IT-system

Chefsläkare Ulf Segerberg
0:56 min

Det är stora störningar inom alla IT-system i Västerbottens läns landsting. Man räknar med störningar i flera dygn. Journalsystemen fungerar inte och landstinget kan tvingas ställa in operationer.

Det var under ett planerat test av reservkraften som blev det ett kraftbortfall i en av landstingets serverhallar i Umeå. Störningen innebär ingen risk för patienternas säkerhet. Vården har gått över till manuella rutiner och det gör att handläggningen går långsammare.

– Det är inget som direkt påverkar patientsäkerheten, vi har reservrutiner som vi övergår till sådana här gånger. Större delen av journalerna kan vi läsa, men vi kan inte skriva i dom. Men det innebär väsentliga störningar, merarbete och kan resultera i inställda operationer och inställda mottagningar, säger Ulf Segerberg, chefläkare vid NUS.

Landstinget arbetar nu med att återställa alla system men det kan bli störningar i upp till tre dygn. Allmänheten uppmanas att undvika att ringa landstingets växel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".