Vy över Rönnbäcken där det planeras för nickelgruva. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Tärnaby/gruvindustrin

Nickelgruvan inte enda jobbmöjligheten menar motståndarna

Protesterna fortsätter mot Rönnbäcksgruvan
2:01 min

Protesterna mot en gruvetablering utanför Tärnaby fortsätter. En rad överklagningar har kommit för den senaste bearbetningskoncessionen rörande Sundsberget. Motståndanra menar bland annat att man har stirrat sig blint på att ett gruvprojekt är det enda som kan skapa jobb i bygden.

En motståndarna är Nätverket stoppa gruvan i Rönnbäck med 677 medlemmar som ser gruvan som ett stort miljöhot och som ett brott mot internationella konventioner.

Marie Persson är talesperson och hon menar att argumenten om fler arbetstillfällen inte håller.

– Vi måste fråga oss: jobb – till vilket pris?

– Sen är det en annan fråga som inte har fått så stor plats och det är om det kanske faktiskt finns alternativa jobb. Det utreds inte ens, man bortser från alternativa utvecklingsmojligheter och stirrar sig istället blind på ett projekt, säger Marie Persson.

Nickel Mountains har planer på att öppna tre nickelgruvor ett par mil söder om Tärnaby, på Sundsberget, Rönnbäcknäset och Vinberget. Nickel Mountains har av Bergsstaten fått bearbetningskoncession i 25 år för alla tre gruvor. Men alla tre besluten är överklagade och en lång juridisk process väntar innan den första salvan kan skjutas.

De två första tillstånden som beviljats berör Vinberget och Rönnbäcknäset, men efter att Vapstens sameby överklagat dessa tillstånd har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat skicka tillbaka ärendet till regeringen för ny prövning.

Den första oktober gav så Bergsstaten även bearbetningskoncession till gruvbrytning på Sundsberget. Men detta tillstånd har tio överklagningar mot sig från Vapstens sameby, privatpersoner, föreningar och nätverk.

– Jag tycker att det är viktigt att folk försöker säga ifrån, säger Marie Persson från Nätverket stoppa gruvan i Rönnbäck.

Jörgen Heikki
SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".