1 av 6
Redan på fredagskvällen revs tejpningen av Sara Lidman-citatet i tunneln vid Umeå Centralstation bort. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
2 av 6
Citatcollage efter Sara Lidman och FA+. Bild: Lillemor Strömberg/SR. Citat ur ”Om jag finge förändra Sverige” av Sara Lidman (ursprungligen publicerat i Expressen 22/2 1977). Den vita glasmosaikväggen, och rostfria bokstäverna här utklippta ur cykelbanan, ingår i verket Lev!
3 av 6
En 170 meter lång glasvägg i gång- och cykeltunneln vid Umeå centralstation ingår i konstverket Lev! inspirerat av västerbottensförfattaren Sara Lidman. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
4 av 6
Informationstavlor berättar bakgrunden till konstverket Lev! av konstnärsgruppen FA+ i gång- och cykeltunneln vid Umeå centralstation. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
5 av 6
Bilder till glasväggen i konstverket Lev! är tagna på en tågresa Missenträsk-Jörn-Umeå och blommorna är plockade vid hennes hus. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
6 av 6
Tunneln och uppgångarna vid Umeå centralstation har smyckats med citat av Sara Lidman. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
Umeå

Konstverket i nya tunneln tejpades över

4:38 min

Dagen innan den nya gång- och cykeltunneln vid Umeås centralstation invigdes på fredag kväll tejpades ett av ett 30-tal Sara Lidman-citat över. "Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det", lyder citatet.

– Det är två aspekter i det här som kan provocera till klotter, det är ju att man inte förstår - och vi har ju de i vårt samhälle som har ett begåvningshandikapp som kanske inte gör den konstnärliga kopplingen till att man inte ska skriva någonting på just väggarna som vi har där nere i tunneln, säger Hans Lindberg, socialdemokratisk ledamot i Umeås kommunstyrelse och ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

– Det är ju faktiskt så att vi har ju kostat på de här väggarna miljontals kronor så det är ett av Europas största glaskonstverk som är nästan 700 kvadratmeter glas. Det ska vi vara oerhört rädda om här i Umeå och se till att det hålls fräscht och snyggt, därför är det nog viktigt att vi tänker oss för både en och två gånger.

Nu har orden om begåvningshandikapp fått andra att reagera.

– Det är mycket olyckligt att Hans Lindberg har hängt ut människor med funktionshinder som att de skulle på något sätt vara ett problem när det gäller klotterproblematiken i Umeå, säger Anders Ågren, moderat oppositionsråd i Umeå.

– Jag vet det är väldigt många som har reagerat på det nu på morgonen och förmiddagen.

Övertejpningen har tagits bort från de rostfria bokstäverna i cykelbanan och verket invigdes i sin helhet - men konstverkets framtid ska diskuteras i en arbetsgrupp där kommunen och konstnärsgruppen ingår.

Hur kommer det sig att ni upptäcker det här så här sent?

– Ja det är en mycket bra fråga. Det är en fråga som jag också ställde mig när jag kom dit på fredagen, för jag har faktiskt aldrig varit där förut. Jag vet att det har pågått en dialog just om det här. Jag tycker du har en mycket relevant fråga och jag reagerade direkt när jag kom dit, säger Hans Lindberg, socialdemokratisk ledamot i Umeås kommunstyrelse.

När jag läser VK ser jag att konstnären Gustavo Aguerre säger att de här citaten har kommunen haft sedan december 2011?

– Ja. Ja alltså i det här fallet i tunneln, jag ställer mig också frågande precis som du att varför har det funnits så länge. Nu kommer vi att föra en dialog om det här och det är möjligt att vi kan hitta en bra lösning med konstnären då. Men vi var överens med konstnären i går och det var inga bad feelings utan vi fortsätter den här diskussionen till veckan.

Vad tror du kommer att hända?

– Det får vi se, det är svårt att se. Det finns två olika saker som möjligtvis kan hända - det är väl att man behåller det som det är eller att man byter citat av Sara Lidman som inte anknyter att man ska skriva på väggen, säger Hans Lindberg, socialdemokrat i Umeås kommunstyrelse.

– Det är klart att det är ett olyckligt citat och nu är ju skadan skedd, för det är klart att det här borde ha uppmärksammats långt tidigare eftersom kommunen tydligen varit inblandad i arbetet, säger Anders Ågren, moderat och kommunalråd för oppositionen i Umeå.

– Den högra handen verkar ju inte veta vad den vänstra gör i Umeå kommun när det gäller just det här.

Vad tänker du själv som ett av Umeås kommunalråd, en kulturhuvudstad som får ett sånt här kulturbråk på halsen?

– Det är naturligtvis olyckligt, och hade man skött det här på ett korrekt och förnuftigt sätt så hade problemet inte uppstått, säger Anders Ågren.

Lillemor Strömberg

lillemor.stromberg@sverigesradio.se
Tfn. växel: 090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista