Landskyrkan i Skellefteå. Foto: Magnus Bergner/SR.
Luleå stift

Färre kyrkopolitiker i stiftsfullmäktige

Det ska bli färre kyrkopolitiker i norr, till nästa års kyrkoval väljs 51 ledamöter istället för 67, det beslutades vid gårdagens Stiftsfullmäktigesammanträde i Skellefteå. Med det sparar Luleå stift 150.000 kronor. Valkretsarna ska också minskas från 8 till 2, vilket oroliga röster befarar kan missgynna glesbygden.

Beslutet bygger på en motion från fem av fullmäktiges partier och nomineringsgrupper. Socialdemokraten Sven-Ivar Linström är en av dem som arbetat fram förslaget.

– Det handlar om att använda pengar på något annat vis än till omkostnader för dom förtroendevalda i den omfattning som det varit förut, och sedan har det varit att balansera mot det demokratiska inflytandet säger Sven Ivar Lidström.

Beslutet togs med stor majoritet men det fanns också kritiska röster som var oroliga över att glesbygden missgynnas av två stora valkretsar som i praktiken innebär Västerbotten och Norrbotten. Personrösterna kan göra att fler kandidater från städerna längs kusten väljs in i Stiftsfullmäktige. Under stiftsfullmäktige kom ett motförslag om 6 valkretsar men beslutet blev alltså två stora valkretsar

– När man sitter i ett uppdrag på stiftsnivå så är man som förtroendeval medveten att man inte representerar ett eget lokalt sammanhang. Jag tror att dom här 51 personerna tillsammans kommer att kunna representera stiftet på ett väldigt bra sätt.

Den här förändringen ska ge en besparing på cirka 150 000 kronor per år.

– Det är ju trots allt pengar och under fyra år blir det ju 600 000 kronor säger Sven-Ivar Lidström. Vi vet att många församlingar brottas med sin lokala ekonomi, och att vi också från stiftet visar att det faktiskt går att hålla ner kostnaden på förtroendemannaorganisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".