Per Axelsson, historiker vid Umeå universitet. Foto: Anna Sunna
Umeå

Undersöker hur kolonisationen påverkat hälsan

1:46 min

Cesam, Centrum för samisk forskning, har fått 5,2 miljoner för att forska kring samers goda hälsa och göra jämförelser med Aboriginernas och Maoriernas hälsa.

-- Jag tycker det är viktigt. För det sätter ljuset på, i Sverige, ouppklarade historiska förändringar. Hur det kunde gå till så att hälsan har förbättrats under det rasbiologiska tidevarvet. Det är inte utrett. Utifrån det perspektivet behöver vi skapa förståelse kring det, säger Per Axelsson, historiker vid Umeå universitet.

Trots stora livsförändringar för samerna under perioden kring det förra sekelskiftet har hälsan förbättrats. Många samer gick exempelvis från nomadliv till ett liv med fasta bostäder. Men långt ifrån alla urfolk har klarat omställningen lika bra. I Australien exempelvis lever en genomsnittlig aborigin 17 år kortare än någon från majoritetsbefolkningen.

-- Tanken är att se hur det har blivit som det har blivit. För varken i Sverige, Australien eller Nya Zeeland vet vi hur de här kolonisationsprocesserna har påverkat hälsan, säger Per Axelsson och fortsätter med att han ser att det behövs ett historiskt perspektiv kring hälsofrågor särskilt när det gäller urfolk. 

– Annars får man inte rätt bakgrund när man drar slutsatser hur det kan komma sig att saker och ting ser ut som det gör idag, säger Per Axelsson.

Forskarna kommer också försöka ge sig in i en internationell dialog med bland annat FN.

– Det här projektet är viktigt för att kunna påverka kring policyfrågor och visa på hur olika länder gjort och vilka resultat det har fått, säger Per Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista