Ulf Hörnqvist, hästentreprenör som försökt att få hämta sopor med hästar men fått nej av både Skebo och Skellefteå kommun. Foto Linda Jones/SR:
Skellefteå

Sophämtning - ett hästjobb

Nobben till sophämtning med häst
1:42 min

Om en häst hämtar dina sopor kan området bli lugnare. Det har både Malmö och Jönköping märkt av. Men när  hästentreprenören Ulf Hörnqvist ville införa samma sak i Skellefteå fanns det inget intresse.

– Jag vill inte ha bort sopbilar. Men däremot vill jag förbättra miljön i bostadsområdena, säger han.

I både Jönköping och Malmö finns det bostadsområden där en häst kommer istället för en sopbil. De två fastighetsbolagen i dessa områden märker av att det har blivit både lugnare och tryggare sen hästen kom dit.

– Dels ett trevligt inslag och miljövänligt och en ro att en häst åker runt flera gånger i veckan, säger Patrik Jönsson, förvaltare hos MKB fastighets AB i Malmö.

Men enligt Ulf Hörnqvist fick han kalla handen av både kommunen och Skebo när han för två år sedan presenterade idén om att hämta hushållssopor med häst. Men när vi ringer upp håller dom inte med. Utan Skebo säger att felet är att han saknar tillstånd.

– Tillstånd? De har de aldrig sagt något om till mig, säger Ulf Hörnqvist.

– Att satsa allt på ett kort när det gäller ett enmansföretag med några få hästar som ska sköta en sophantering. Det är inte så enkelt. Men det föll framförallt på de praktiska delarna, säger Patrik Sundberg, chef för miljö och trafik på Skebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".