"Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det", citeras Sara Lidman i tunneln vid Umeå Centralstation. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
Umeå

Hans Lindberg anmäls till DO

FUB anmäler politiker till diskrimineringsombudsmannen
1:43 min

FUB i Umeå, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingstörning tänker anmäla socialdemokraten Hans Lindberg till diskrimineringsombudsmannen. 

Detta efter hans uttalande om att personer med begåvningshandikapp eller funktionshinder kanske inte skulle förstå ett citat från Sara Lidman som står i den nya gång och cykeltunneln vid Umeå C.

"Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det"

– Vi blev ju förvånade och många av oss kände sig kränkta. Att en politiker i den posititionen ska yttra sig på detta sätt, det kan man inte göra, det är ju bara fel säger Abbas Haghjo ordförande FUB i Umeå.

Vad ska ni göra nu?

– Vi tänkte för det första att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen och så får de avgöra hans uttalande. Sen tänker vi skicka ett öppet brev till honom (Hans Lindberg) och ställa några frågor. Om han har läst regeringsformens andra paragraf, han bryter ju emot flera av styckena där, säger Abbas Haghjo och fortsätter:

- Han menar ju att de här personerna med funktionshinder och funktionsnedsättning har större benägenhet att gå och klottra. Alltså klotter menar jag är en olaglig handling, klotter är ju fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".