Westmans livs i Agnäs är en av många butiker som får ta över kontanhantering från banken. Foto Anders Wikström/SR.
Västerbottens län

Livsmedelsbutiker ersätter banker

2:06 min

Efter att Swedbank inte längre tar emot kontanter flyttas nu delar av penninghanteringen in i livsmedelsbutikerna där man kan "banka" sina pengar. Privatpersoner, Handels  och flera politiker tycker inte om utvecklingen. I större butiker med slutna kassasystem känner man sig trygg men visst finns oro i de mindre butikerna.

– Det är äldre och barn handlar med kontanter säger Karin Westman ägare av Westmans livs i Agnäs.

– Och att det går att sätta in pengar på ett ICA kort och ICA banken gör att det ibland är en större rullians, men kontantuttagen när dom handlar ökar den också säger hon.

Att banker inte längre tar emot kontanter, stör många.

Privatpersoner, konsumentvägledare och politiska röster har höjts som kräver kontanthantering tillbaka.

Det som upprört är att Swedbank valt att ta bort kontanthanteringen från alla kontor förutom 2 i Västerbotten, Umeå och Skellefteå.

På SEB två kontor i länet kan man via automater sätta in kontanter men på Handelsbankens alla kontor i länet finns kontanhanteringen kvar. Men det finns andra alternativ.

KF Sparkassa är ett som Coop erbjuder. I alla länets kommuner finns möjlighet att sätta in kontanter på ett sparkonto i affär. ICA Bank och ICA kortet är ett annat alternativ.

Men att flytta/knuffa ut kontanthanteringen till affärerna är inte alls en bra lösning säkerhesmässigt säger Företagarnas ordförande i Västerbotten Robert Salomonsson och får med håll av Tage Nilsson ombudsman på fackförbundet Handels:

– Vi kan ju inte acceptera att bankerna flyttar penningahanteringen till butikerna, det drabbar våra medlemmar. Det ska inte finnas mycket pengar i butiken.

Han vill också att det så långt som möjligt införs slutna kassasysten.

Anders Wikman är Polis i Nordmaling, han vet inte om livsmedelsbutikernas kontanthantering kommer att få konsekvenser i hans arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista