Arkivbild. Foto: Scanpix.
Omsorg

Brister hos VH assistans drabbar funktionshindrade i Vindeln

"Får dåligt samvete för han råkar skita ner sig"
2:22 min

En brukare tvingades ligga i blöta sängkläder för att blöjor inte beställts i tid. Det är bara ett exempel på brister som beskrivs inom det privata bolaget VH assistans, som anlitas av Vindelns kommun för att sköta dem med behov av personlig stöd och service.

P4 Västerbotten har pratat med en dryg handfull personliga assistenter från Vindeln, som vittnar om brister inom företaget. När handskar och skyddande förkläden varit på väg att ta slut har assistenterna flera gånger sagt till ansvarig chef att beställa mer.

– Jag skulle säga att han upplever det nog väldigt jobbigt. Det blir en påfrestning för att han får dåligt samvete för att han råkar skita ner sig. För att han vet att det kanske inte finns material till det. Så ska det inte vara, säger en personlig assistent om sin brukares oro för att plasthandskarna håller på ta slut.

Men trots det har det ibland tagit slut.

– Jag vet kollegor till mig. De fick använda plastpåsar när de skulle sköta sin brukare istället för handskar. För det fanns inga handskar, fortsätter assistenten berätta.

Ibland finns inte heller tillräckligt med blöjor, ett hjälpmedel som via distriktsköterskan beställs hos landstinget, berättar en annan assistent.

– Då har hon blivit utan blöjor ibland, och fått stått ut med det liksom. Då måste hon ligga till exempel på natten när hon har kissat ned sig. Det blir ju blött i sängen och sängkläderna och allting. Det blir ju såklart obehagligt för henne, berättar assistenten.

Även om VH assistens inte ansvarar för att köpa in blöjor, så går det i praktiken till så att den personliga assistenten larmar till arbetsledaren som sedan säger till distriktsköterskan att beställa.

Denna kedja har inte fungerat.

Trots många försök att få intervjua både VH assistens vd och styrelse har ingen kunnat svara på frågorna om varför en människa i behov av torra blöjor får ligga blöt och varför det inte finns tillräckligt med förbrukningsmaterial, som handskar och förkläden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".