Bilden från laxtrappen i Linaforsen. Bild SVT Bild.
Västerbottens län

Bra laxår

Det har varit ett bra laxår i många älvar. Det visar prelimiära sidor från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.  I Vindelälven och Torneälven noterades det högsta antalet laxar sedan mätningarna startade 1974 respektive 2009. I Byske-, Kalix- och Piteälven var uppvandringen i nivå med tidigare starka år (exempelvis 2008 och 2009), medan det i Åbyälven var ett medelår.

Sedan 1990-talet har yngeldödligheten i laxsjukdomen M74 gått ner kraftigt samtidigt men den samtidigt har överlevnaden i havet för unga laxar minskat från 30 procent till 10 procent.

Under den senaste 10-årsperioden har kvoterna för laxfisket i havet successivt reducerats men de har hittills varit högre än vad Internationella Havsforskningsrådet, ICES, biologiska rådgivning rekommenderat.

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att från den 1 januari 2013 förbjuda krokfisket för svenska yrkesfiskare.

SLU bedömer att den stora återvandringen under 2012 förklaras av att de ovanligt kalla vintrarna 2010 och 2011 fördröjde del av det äldre laxbeståndets återvandring till år 2012 samtidigt som den ovanligt varma vintern 2012 tidigarelade del av det yngre laxbeståndets återvandring till säsongen 2012. Enligt ICES behöver fisket minska ytterligare för att inte bestånden ska plana ut på nuvarande nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista