Skellefteå

Distriktssjuksköterskor oroliga när kommunen tar över hemsjukvården

1:33 min

Det finns stora orosmoln bland Skellefteås distriktsköterskor när hemsjukvården ska börja drivas av kommunen istället för landstinget nästa år. Bland annat är de rädda för minskad personalstyrka. Ninni Forsberg jobbar på Erikslids hälsocentral i Skellefteå och säger att ingen tar till vara på deras kompetens.

– Det är förnedrande att man inte tar till vara på kompetensen när man ska bygga upp en ny verksamhet, säger hon.

Den 1 september nästa år tar kommunerna över hemsjukvården från landstinget i Västerbotten och resten av Sverige.

Skellefteå får då 30 miljoner i skatteväxling av landstinget. Pengar som ska räcka till bland annat 27 heltidstjänster.

Och det är just personalstyrkan som Ninni Forsberg och hennes kollegor är oroliga över. Kommunen söker just nu 15 distriktsjuksköterskor och säger att resten ska lösas med personal de redan har.

Men Ninni Forsberg, och flera kollegor till henne, tror inte på det och tror att de äldre kommer drabbas.

– I förslaget som vi har sett så blir det färre distriktsköterskor som ska jobba med lika många och kanske fler, säger Ninni Forsberg.

Eva Hård är tillfällig verksamhetschef inom hälso och-sjukvården på Skellefteå kommun. Hon säger att det är svårt att säga exakt hur personalläget kommer att se ut nästa år.

– Vi tittar på den personal vi redan har och hur det ser ut i dag. Sen vet vi ju inte riktigt 100 procent hur många hemsjukvårdspatienter det handlar om. Utan jag vet att vi får pengar på en teoretisk beräkning på 27 årsarbetare och det ska vi planera utifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista