Vindeln

Personal dåligt bemött hos VH assistans

Skulle argumentera för handskar
1:59 min

Personliga assistenter tvingades argumentera varför de skulle använda två skyddshandskar åt gången när de till exempel hjälper brukare på toaletten. Det är bara ett exempel på chefernas bemötande mot personal inom VH assistans i Vindeln.

Rose-Marie Sundström sade upp sig i september efter att tappat all respekt för bolaget. Hon berättar om hur hennes arbetskamrat blivit ifrågasatt när hon ville fylla lagret med plasthandskar.

– Hon skulle argumentera varför det skulle användas, och varför det gick så mycket. Hon räknade ut det gick 75 par handskar per dygn. De tyckte det var alldeles för mycket, och tyckte hon skulle argumentera varför måste man använda två, berättar Rose-Marie Sundström.

Diskussionen om det är nödvändigt med handskar på båda händerna är bara ett av flera exempel hur personal bemöts.En handfull andra personliga assistenter i Vindeln som P4 Västerbotten pratat med beskriver en obehaglig arbetsmiljö, och att det förekommit hot om uppsägningar.

– En kollega till mig skulle bli omplacerad. Det ville hon inte. Hon mådde så dåligt över situationen och ville sjukskriva sig. Men då sa chefen att det var arbetsvägran och att hon så gott som säger upp sig själv, berättar en av de personliga assistenterna.

– Folk känner att det är obehagligt. De har kommit med hot ibland. De sa att bara så ni vet - om det fortsätter bli utbeordringar så måste vi se över om vi måste sparka någon, berättar en annan assistent.

FOTNOT
Utbeordring: Om det saknas personal kan arbetsgivaren beordra personal att arbeta även om den ordinarie arbetstiden är slut. Då utgår övertidsersättning enligt gällande kollektivavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".