1 av 2
Trafikingenjören Mats Lindström testkörde mellan Umeå och Skellefteå efter lyssnarnas frågor men kunde inte se att något var fel med vägmärkena. Foto Anna Burén/SR.
2 av 2
Foto Anders Wiklund/Scanpix.
Västerbottens län

Bilister bländas av vägmärken

1:35 min

Flera lyssnare har hört av sig till P4 Västerbotten om vägskyltar som är så starka att de bländar bilister. Bland annat på E4:an mellan Umeå och Skellefteå. Trafikingenjören Mats Lindström på Trafikverket håller med om att vägmärkena är starka men säger att de måste vara det för att synas i alla väder.

– Visst, är det jättebra väder, klart och fint, rena skyltar, nya skyltar så det klart att de lyser starkt, det gör de.

– Men om man vänder det till förhållandet att det är dimma till exempel, då lyser de inte så starkt. Så det gäller att hitta någon slags optimal styrka så de syns i alla väder, säger Mats Lindström.

Flera lyssnare har hört av sig till P4 Västerbotten om vägmärken som de tycker är för starka. En kvinna tycker att en del av skyltarna på E4:an mellan Umeå och Skellefteå bländar lika mycket som när man möter en bil med helljus.

Mats Lindström säger att det inte gjorts några särskilda förändringar. Och efter lyssnarnas frågor testkörde Mats Lindström E4:an mellan Umeå och Skellefteå för att se om det var någon skylt som satt felvinklad eller så men han såg ingenting som var fel.

Numera använder man högreflekterande skyltar på högtrafikerade vägar och om man just satt upp nya skyltar eller bara rengjort dem så reflekterar de extra starkt.

Men att skyltarna rent skulle blända håller Mats Lindström inte med om och han råder bilister som störs av vägmärkena att försöka att inte titta rakt in i dem.

– Givetvis ska man se vad som står på märket, men man kanske inte ska fixera där. Upplever man det som väldigt starkt så får man blända ner till halvljus, för i sådana lägen så lyser de inte så våldsamt starkt, säger Mats Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista