Foto: Örjan Holmberg/SR.
Lycksele

Flygutbildning ger jobb i Lycksele

Flygutbildningsjobb i Lycksele
0:56 min

Lycksele kommer att bli utbildningssäte för hela världen när det gäller flygsäkerhet och det kommer att innebära många arbetstillfällen. Detta enligt det nybildade företaget LHG Learning center som ligger bakom storsatsningen och höll presskonferens idag.

Ungefär 60 personer från flygplatser världen över kommer att utbildas varje vecka i Lycksele. Företaget tror på en verksamheten som på lång sikt kan innebära upp emot 400 jobb, som administrationspersonal, tekniker och ingenjörer.

– Det känns oerhört bra. För mig är det här en stor utmaning och det som är bra med det här projektet är att alla är överens om att det är riktigt bra. Det är bra för mänskligheten – vi reducerar olyckorna och katastroferna, säger Leif Graflind, företagets ägare.

Han är optimistisk inför satsningen trots att tidigare långt gångna planer om att lägga verksamheten, då i annat bolag, på flygplatsen i Gunnarn.

– Jag tror att det är väldigt realistiskt. Jag har lagt ner rätt många år på det här och jag har lagt ner ungefär fyra miljoner på det här, själv, för att se till att det blir bra, säger Leif Graflind.

Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund har stor tilltro till att satsningen blir av.

– Behovet finns och vi har tidigare hört berättas om affärer han har gjort och vet att han är en affärsman. Han skulle inte satsa de här pengarna om han inte såg möjligheten att kunna tjäna pengar på det.

Företaget lämnade in ansökan om regionalt investeringsstöd på 2,9 miljoner förra veckan. Men något besked har man ännu inte fått. Handläggningstiden på länsstyrelsen är uppemot tre månader.

Den totala investeringskostnaden har företaget i ansökan angett till 8,4 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".