Foto: Karin Hellzén/SR.
Västerbottens län

Sjuka med barn kan få problem med barntillsyn

Vem tar hand om dina barn när du hamnar på sjukhus?
1:33 min

Mormor blev utan ersättning när hon tog ledigt från jobbet för att ta hand om sina barnbarn.När ensamstående förälder med barn blir sjuk och hamnar på sjukhus kan barn komma i kläm.

 Mormor anmäler sig för vård av barn och Försäkringskassan meddelade muntligt att det skulle bra att få ersättning när dottern, barnens mor, hamnade på sjukhus.

När mormor skickat in en skriftlig avslås begäran om vård av barn med motiveringen att det är mamman som är sjuk inte barnen.

Försäkringskassan skriver att det är pappan som i första hand skulle tagit hand om 9 åringen, vad 14 åringen skulle ta sig till väljer försäkringskassan att inte ta upp i sitt svar.

Men föräldrarna bor inte på samma ort, pappan bor 20 mil bort och valde att inte ställa upp.

I samtal med Försäkringskassan, efter avslaget, får mormor i samtal förslaget att: " Ta ut Semesterdagar."

Detta är såklart en möjlighet.

Helena Dahlberg på Försäkringskassans presstjänst beklagar att mormor inte känner sig nöjd med svaret som hon fick,men klart är att det är inte Försäkringskassans ersättningssystem som ska bistå mormor ekonomiskt om inte barnen själva är sjuka.

Nej, då är det inte socialförsäkringen som ska träda in utan då ska man vända sig till kommunen. Är det så att man som förälder blir akut sjuk, förhoppningsvis har man då en mormor, en vän i närheten som kan träda in och hjälpa till, för det låter som ett besvärligt läge.

Men är det under en lång tid som mamma, en ensamstående blir sjuk då ska man vända sig till det kommunala och få hjälp därifrån.

Vid samtal med en socialsekreterare, i en annan av länets kommuner får jag svaret att visst händer det att man ersatt vid liknande fall:

– Vi utreder och om det är den lösning som finns så arbetar vi med den, men det är sällsynt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".