Hans Jonsson företräder som god man en av brukarna i Vindeln. Hans brukare har sagt upp avtalet med VH-assistans på grund av missnöje. Foto Anna Burén/SR.
Vindeln

Brukare säger upp sina avtal med VH assistans

Brukare säger upp avtal med VH assistans
1:54 min

Flera brukare i Vindeln har sagt upp avtalet med det privata bolaget VH assistans eftersom dom är missnöjda. VH assistans anlitas av kommunen för att sköta den personliga assistansen åt funktionshindrade.

Hans Jonsson företräder som god man en av brukarna som nu byter till ett annat bolag:

– Eftersom de inte skötte sig på det sätt som min brukare ville och önskade och hade krav på att de skulle göra.

Det är bemanningen som inte fungerat, säger Hans Jonsson. Han säger att det inte har funnits tillräckligt med personal och varit brist på vikarier.

– Dessutom har assistenterna varit missnöjda med sin arbetsgivare och det skapar ju också störningar i relationen mellan assiastenten och brukaren.

Det var i våras som VH assistans tog över den personliga assistansen i Vindelns kommun. Det var då bara en handfull brukare som hade assistenter i kommunal regi och dom flyttade då över till VH assistans.

Men flera är alltså missnöjda och enligt Hans Jonsson har två brukare redan sagt upp avtalet. Efter detta blir det bara någon enstaka person kvar som har VH-assistans genom kommunen.

Christer Lundgren är centerpartistisk ordförande för Socialnämnden i Vindeln.

– I sig är det väl sorgligt att de inte är nöjda, men nu byter de ju utförare så att jag har egentligen inte någon kommentar till det.

Men vad har kommunen för ansvar, det är ju ni som har upphandlat VH assistans?

– Ja det är vi som  har upphandlat VH assistans utifrån ett anbudsförfarande och det var baserat på  kvalité. Det har inte alls blivit som vi hade tänkt att det skulle bli, men folk väljer själv.

Kan det bli aktuellt att kommunen tar tillbaka det här i kommunal regi nu?

– Det är inte aktuellt i nuvarande situation. Det har vi aldrig diskuterat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".