Foto: Jessica Gow/Scanpix
Socialförsäkring

FK bannas av JO för årslång väntan på sjukersättning

Försäkringskassan får bakläxa av justitieombudsmannen, efter att en kvinna i Vindelns kommun fått vänta nästan ett år på besked om sjukersättning. Det trots att Försäkringskassans mål är att ge besked inom fyra månader. När beskedet tillslut kom, beviljades kvinnan full sjukpenning, och Försäkringskassan erkänner nu att de har brustit på flera punkter under handläggningen.

Det var i oktober 2010 som kvinnan ansökte om sjukersättning ifrån Försäkringskassan. Men, någon skriftlig bekräftelse på att Försäkringskassan tagit emot kvinnans ansökan fick hon aldrig.

Sen gick månaderna, och i april och juli 2011 kontaktade kvinnans kurator Försäkringskassan, och fick bägge gångerna beskedet att handläggaren arbetar med ärendet.

I juni kontaktade Försäkringskassan kvinnan per brev, och skrev att hennes handläggare skulle höra av sig inom ett par veckor. Men det hände aldrig.

Först i september 2011, alltså nästan ett år efter att kvinnan skickat in sin ansökan, beviljades hon sjukersättning. Då också retroaktivt för det år om handläggningen dragit ut på tiden.

I februari i år anmälde kvinnan försäkringskassan till justitieombudsmannen, som nu alltså tar kvinnans linje, och kritiserar försäkringskassan för att handläggningen tagit alldeles för lång tid, något som försämrat kvinnans hälsa.

Justitieombudsmannen kritiserar också Försäkringskassan för att dessutom ha varit helt passiva i fyra månader efter det att ett läkarutlåtande och intyg kommit in i december 2010.

Och nu medger alltså Försäkringskassan att handläggningstiden har varit oacceptabelt lång, något man beklagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".