1 av 3
Anette Nilsson, butiksbiträde sen 30 år tillbaka på Coop i Jörn. Foto: Linda Jones/SR.
2 av 3
Coop nära i Jörn. Foto: Åza Meijer/SR.
3 av 3
Foto: Anna Burén/SR.
Jörn

Lugnare i Jörn ett år senare

1:21 min

För ett år sen var det mycket oroligt i Jörn utanför Skellefteå och samhällets enda livsmedelsbutik hotade att lägga ner på grund av stölder och hot. Med vakt i affären, hjälp från flera håll och med personal från Migrationsverket på plats ett par dagar i veckan har det blivit lugnare.

Jatzenko Tatiano bor i området där flera händelser ägde rum. Hon säger att samhället känns både lugnare och tryggare i dag.

– Nej, i dag finns inte bråket kvar. Migrationsverket och polisen beslutar och tar hand om alla problem. Så nu är det ganska lugnt, säger Jatzenko Tatiano.

Hon har bott i ett asylboende i Jörn i sju år med sin familj. En bit bort från hennes hem ligger samhällets enda matbutik.

Här ville personalen knappt gå till jobbet för lite över ett år sen. Just på grund av stölder och hot från en del personer som bodde på asylboendet i Jörn.

– Det var jättejobbigt. Men sen fick vi en vakt och hjälp från alla möjliga håll. Så det gick bra, säger Anette Nilsson, butiksbiträde på Coop.

Efter att Migrationsverket flyttat på dessa personer sa myndigheten att de nu ska börja ha personal på plats i Jörn. Sedan åtta månader tillbaka jobbar bland annat Joakim Blomberg från Migrationsverket två dagar i veckan i Jörn.

– Det har blivit lugnare sen vi kom hit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista