Umeå

Sexbrottsdömd idrottsledare slutar

En idrottsledare i Umeå har slutat sedan det blivit känt att han dömts för sexbrott. Händelsen aktualiserar ett förslag på att idrottsföreningar ska kunna begära utdrag ur belastningsregistret för ungdomsledare.

– Vi skulle vara jätteglada om man ändrade lagstiftningen, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber till TT.

Det var ett anonymt tips till länsförbundet som avslöjade att idrottsledaren tidigare dömts för sexbrott i en annan del av landet. Han konfronterades med uppgifterna, klev direkt av sitt uppdrag och avsade sig medlemskapet i föreningen.

Mannen är inte misstänkt för något brott i den aktuella föreningen.

– Men när det gäller människor som har den här problematiken så kan man ju aldrig utesluta något. Vi är ju inte med hela tiden, säger distriktsordföranden i den aktuella idrotten.

I april 2011 dömdes mannen till åtta månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Enligt domen ska han ha tagit kontakt med minderåriga flickor på ett internetforum och därefter haft sex med dem.

Han har inte varit ledare för ungdomar i sin Umeåklubb. Karin Mattsson Weijber ser händelsen som ytterligare ett exempel på att en ändrad lagstiftning behövs för att kunna förhindra olämpliga ledare inom barn- och ungdomsidrotten.

Genom att kunna begära ut utdrag ur belastningsregistret skulle detta bli enklare.

– Utdragen skulle i så fall gälla grövre våldsbrott, mord och sexualbrott, sådana brott som gör en person direkt olämplig att vara i närheten av barn inom idrotten, säger hon.

Men utdragen får inte vara den enda åtgärden för att förhindra att barn och ungdomar utsätts för olämpliga ledare, påpekar Karin Mattsson Weijber.

– Vi vill framför allt trycka på det förebyggande arbetet som måste finnas med ökad kunskap, att man pratar om värdegrundsfrågor, att man är medveten om att det trots allt finns en risk kring barn och ungdomar, säger hon till TT.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".