1 av 2
Per Renström chef för Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsområde Umeå.
2 av 2
Kim Fallbjörk studerar på el-programmet på Dragonskolan i Umeå. Foto Mikaela Pallin/SR.
Västerbottens län

Ont om lärlingsplatser för elektriker

Brist på lärlingsplatser för elektriker
1:17 min

Behovet av elektriker är stort just nu. Ändå är det svårt för nyutbildade att få lärlingsplatser. I länet finns det idag 60 nyutbildade elektriker som söker lärlingsplats. Ansvaret ligger både hos företagen och utbildningarna, säger Per Renström på Arbetsförmedlingen i Västerbotten.

– Då kan man ju tänka sig att det är för många som utbildas eller för få som anställer och det där är ju hela tiden en avvägning och en balans, säger Per Renström.

För att bli färdig elektriker krävs både en teoretisk utbildning och att man går som lärling på en arbetsplats.

Så trots att det finns ett behov av elektriker, så finns det en risk att nyutbildade elektriker går över till andra yrken inom el och är att det på lång sikt kommer bli akut brist på elektriker, säger Per Renström på Arbetsförmedlingen i Västerbotten:

– För individerna som är utan innebär det att de får titta lite mer till höger, lite mer till vänster och försöka hitta de här elrelaterade yrkena.

Kim Fallbjörk går sista året på el-programmet på Dragonskolan i Umeå. Han är just nu ute på tre veckors praktik:

– Här fixar jag kablar, reparerar högtalare, löder i stort sett.

Hur tycker du det känns att det är brist på lärlingsplatser för elektriker?

– Jag tycker det är ganska dåligt, för jag vill att det ska finnas plats och få det man vill, alltså om man vill bli lärling tycker jag det ska finnas platser, så jag tycker det är dåligt att det finns för dåligt om platser.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden ser bra ut just nu och jag hoppas att jag får jobb inom el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".