Midgårdsskolan Umeå. Foto: Filippa Armstrong/SR.
Umeå

Vill välja skollovvecka själv

Vill ha valfria lovveckor i Umeå
1:23 min

Tänk att själv kunna välja vilka veckor skoleleverna vill ha höst- och sportlov. Det föreslås i ett medborgarförslag som ska behandlas i fullmäktige i Umeå idag. Men flexibla lov krockar med skollagens krav på närvaro, anser ordföranden för- och grundskolenämnden.

Författaren till medborgarförslaget påtalar att flexibla lov redan finns i andra kommuner. Ett alternativ kan vara att elever får byta in sina lov för en längre ledighet vid jul eller fritt under höst- eller vårtermin.

Villkoret för att ta ut ledighet skulle vara att senast tre veckor före periodens start meddela ledigheten, och att skolan ska ha rätt att säga nej om det finns speciella skäl, som exempelvis att det pågår nationella prov.

Men skolpolitikern Margareta Rönngren tror att det skulle bli svårt att genomföra flexibla lov. Dels är skollagen tuff - eleverna ska vara i skolan på skoltid, punkt - dels är ju skolan stängd på loven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".