Mobilnätet blir överbelastat när allt fler använder mobiltelefonen till allt fler internettjänster. Foto: Sang Tan/Scanpix.
Västerbottens län

Telefonproblemen nu värst i kuststäderna

Telefonproblemen nu värst vid kusten
1:45 min

Dålig mobiltäckning har länge varit ett glesbygdsproblem. Men nu är det vid kusten som de flesta berörs av att inte komma fram på mobilen. Telia och Tele2 arbetar på att bygga bort överbelastningen men mobilanvändandet ökar explosionsartat.

– Samtalen bryts när man pratar och ibland när de ringer upp igen får man bara ett pip i telefonen. Och när man ringer tillbaka får man bara "numret går ej att nå", berättar Tage Sjöström som tror att problemen beror på överbelastning och det bekräftas av Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

– Fram för allt i stora städer med mycket universitet och skolor där det är mycket ungdomar. Men folk i gemen använder smarta telefoner i dag och det är det som gör att kapaciteten inte räcker till, säger han.

– Just i dag har jag fått ett meddelande om att folk försöker ringa och inte kommer fram, säger Daniel Edin.

– Jag har en syster som bor inne i stan, hon klagar mycket på att det är dåligt där hon bor. Man tycker ju att det där är sånt som ska funka. Nu har det gått så pass lång tid så att det borde finnas en lösning också.

Tillsammans med Tele 2 har Telia byggt ut kapaciteten i 3 G nätet i Umeå och nu satsar man på nyaste nätet 4 G men mobilanvändandet växer explosionsartat och Hans G Larsson vågar bara hoppas, inte lova, en förbättring.

– Vi tittar hela tiden på statistiken för olika mobilmaster och när vi ser att kapaciteten inte räcker till sätter vi in extra åtgärder där. Sen satsar vi ju också på vårt 4G-nät för att få över datatrafiken till 4G-nätet så succesivt hoppas vi ju att kunderna märker det som en förbättring, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".